Marmaray bir toplu taşıma aracıdır. Bu nedende toplum huzurunu ve düzenini bozmamak, sorunsuz şekilde yolculukların tamamlanmasını sağlamak için belirli kurallara sahiptir. Bu kurallar tamamen sizi ve çevrenizi korumak, sorunsuz bir seyahat gerçekleştirmek için koyulmaktadır. Bu sayfamızda TCDD tarafından belirlenmiş olan ve Marmaray’da geçerli olan kuralları görebilirsiniz
Bisiklet Taşımaları
- Pazar ve milli bayram günleri dışında, yoğun olmayan saatlerde (07.00-08.30 ve 16.00-19.30 arası) bisikletler, küçük el bagajlarıyla birlikte ücretsiz olarak trenlere taşınabilir.
- Yoğun yolcu saatlerinde bisikletler kesinlikle trenlere alınmaz.
- Pazar günleri ve milli bayramlarda gün boyunca bisiklet taşınabilir.
- Bisikletler, tüm vagonlarda yolcu geçişini engellemeyecek boşluklarda veya özel bisiklet bölmelerinde taşınmalıdır.
- Her yolcu, yalnızca bir bisiklet taşıyabilir.
- Bisiklet sahipleri, asansörlerde, yürüyen merdivenlerde, trenlerde ve iniş-binişlerde oluşabilecek zararlardan sorumludur.
- Turnike bulunan bölgelerde, bisiklet geçişleri engelli turnikelerinden yapılmalıdır.
- Bisikletlerin trenlere yüklenmesi, saklanması ve indirilmesi bisiklet sahibinin sorumluluğundadır.
- TCDD Taşımacılık A.Ş.’ye karşı, bisiklet sahibinin kendisine veya diğer yolculara verebileceği zararlardan sorumludur.
- Katlanabilir bisikletler, “orta boy bavul büyüklüğünü aşmayan ve katlanmış durumda olanlar” tüm gün ve saatlerde trenlere kabul edilir.
- Büyük boy katlanmayan bisikletler ise yoğun saatler (07.00-08.30 / 16.00-19.30) dışında trenlere alınabilir.
- Pazar günleri, bayram ve resmi tatillerde ise bisikletler gün boyunca trenlere kabul edilir.
- İstasyon alanları ve araç içinde bisiklet, kaykay, paten gibi araçlarla dolaşmak yasaktır.
- Bir bisikletle seyahat eden yolcu, istasyon ve trenlerde meydana gelebilecek her türlü zarardan (üçüncü şahıslar da dahil) bisiklet sahibi sorumludur.
Küçük Evcil Hayvan
- Küçük evcil hayvanlarımızla seyahat etmek isteyen yolcular için belirli kurallar ve şartlar geçerlidir. Bu kurallar çerçevesinde, kedi, köpek ve ötücü kuşlar taşınabilirler. Ancak, taşınacak hayvanın bulunduğu kafes veya taşıma aracı, yolcuların konforunu ve güvenliğini sağlamak adına belirli kriterlere uygun olmalıdır. Bu kriterler, kafesin taşınabilir ağırlığı ve hacmi ile ilgili detayları içerir.
- Evcil hayvanlar seyahat sırasında özel bir kafeste olmalı ve taşınacakları vagon veya koltukta herhangi bir hasara veya kirliliğe neden olmamalıdır. Ayrıca, diğer yolcuların rahatsız olmaması için hayvanların kokuları ve gürültüleri kontrol altında tutulmalıdır.
- Görme engellilerin refakatçi köpekleri, belirli koşullar sağlandığında trenlere kabul edilir. Ancak, bu koşulların başında köpeğin tasma takılı ve gerekli belgelerin bulundurulması gelir. Ayrıca, seyahatten en fazla bir yıl önce evcil hayvanların parazit ve kuduz aşılarının yapılmış olması ve veteriner raporunun bulunması gerekir.
- Evcil hayvan sahiplerinin seyahat esnasında, hayvanın kimlik kartı ve veteriner sağlık raporu yanlarında bulunmalıdır. Belediye tarafından verilen sağlık karnesi de kedi ve süs köpekleri için geçerlidir.
- Anahat trenlerinde örtülü kuşet ve yataklı vagonlarda evcil hayvan taşınabilirken, YHT’lerde tüm vagonlarda taşıma izni vardır. Ancak, evcil hayvan sahiplerinin kendi biletli koltuğunun yanına hayvanları için ayrılan koltuğu seçmeleri ve ‘evcil hayvan’ tarifesini kullanarak bilet almaları gerekmektedir. Bu biletler, tam bilet ücreti üzerinden %15 indirimli olacaktır.
- Belirtilen kurallara uymayan yolcuların seyahatleri engellenebilir ve ödenen ücret iade edilmez.
Taşıma Kabul
- Trenlere binerken yanıcı, patlayıcı ya da parlayıcı madde taşımak kesinlikle yasaktır.
- Marmaray trenlerine 30 kilogramdan ağır veya 120x50x60 cm’den büyük eşyalarla binmek izin verilmez.
- Eşya taşıma arabaları dâhil olmak üzere uçan balonlar ve basınçlı gaz tüpleriyle trenlere binmek yasaktır.
- Sızıntıya sebep olan veya diğer yolculara rahatsızlık verecek koku yayabilen eşyalarla trenlere binmek mümkün değildir.
- Bisiklet veya küçük evcil hayvan taşıma kuralları özel olarak düzenlenmiştir ve bu kurallara göre hareket edilmelidir.
- İstasyonlarda ve trenlerde satış yapmak, dilenmek, bisiklet, kaykay veya paten kullanmak yasaktır.
- Ticari amaçlı fotoğraf çekmek veya müzik yapmak için önceden izin alınması gerekmektedir.